Ενημερωτικά - Εκπαιδευτικά Σεμινάρια

Improvising the Archive/Archiving the Improvisatory

1 Ιουνίου 2020
17.00 - 19.00
Διαδικτυακή συζήτηση

Η επιμελήτρια Αγγελική Πούλου και ο συνθέτης και sound designer Μανώλης Μανουσάκης συζητούν για το αρχείο της ψηφιακής τέχνης.

Η Medea Electronique είναι μια καλλιτεχνική κολεκτίβα που ιδρύθηκε το 2006 και απαρτίζεται από δημιουργούς που κινούνται και πειραματίζονται στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης - όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, η ζωγραφική, τα πολυμέσα, η ρομποτική, οι διαδραστικές τεχνολογίες και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων. Στόχος τους είναι η συναίρεση διαφόρων πεδίων έρευνας και πρακτικής, για την ανάπτυξη ενός ιδιαίτερου ήθους και ύφους. Η δραστηριότητα της Medea Electronique περιλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, πειραματικά οπτικοακουστικά δρώμενα και συνθέσεις ηλεκτροακουστικής μουσικής. Παράλληλα, από το 2009 η Medea Electronique διοργανώνει το 10ήμερο καλλιτεχνικό residency Koumaria στη Σελλασία Σπάρτης, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της new media art και της αυτοσχεδιαστικής πρακτικής.

Image
Αγγελική Πούλου
Επιμελήτρια – Θεωρητικός των Παραστατικών Τεχνών & των Νέων Μέσων
Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών (τίτλος διατριβής: Η σκηνοθεσία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στην ψηφιακή εποχή, Université de la Sorbonne Nouvelle & Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ). Υπογράφει την ακαδημαϊκή επιμέλεια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αρχαίο Δράμα: δια-καλλιτεχνικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Δράματος (ArcNet). Είναι μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Medea Electronique, όπου συμμετέχει ως δραματουργός και επιμελήτρια. Συνεργάτης της πλατφόρμας για τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία Greek Play Project. Διδάσκει Δραματουργία και Διαμεσική Αφήγηση στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει δραματουργία και ιστορία της σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Université de la Sorbonne Nouvelle -Paris 3) και της Ναντέρ (Université de Nanterre-Paris 10), καθώς και στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Image
Μανώλης Μανουσάκης
Συνθέτης - Sound designer
Γεννήθηκε το 1975 και εργάζεται ως συνθέτης και sound designer με έδρα την Αθήνα όπου και διατηρεί post production στούντιο ήχου και εταιρία παραγωγής. Με σπουδές στην Αμερική την Ελλάδα και την Αγγλία όπου και απέσπασε τον τίτλο PhD για την μελέτη Cross Arts - Creative Production Methodologies. Δραστηριοποιείται στα ηχοτοπία και την προφορική ιστορία. Από το 2009 ηχογραφεί γειτονιές της Αθήνας (Νέος κόσμος, Κεραμεικός, Γκάζι, Μεταξουργείο) την επαρχία (Σελασσία Σπάρτης, Κερά, Ρόκα, Χανιά Κρήτη) και το εξωτερικό (Μοντρεάλ και περιοχές του Λιβάνου), δημιουργώντας ηχοτοπία και ηχητικά διαδραστικά ντοκιμαντέρ. Στα δημιουργικά του σχέδια συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία διαδραστικού ντοκιμαντέρ με την χρήση Virtual Reality για τα ορεινά χωριά της Κρήτης και τους χώρους λατρείας από την βυζαντινή εποχή μέχρι τις μέρες μας. Από το 2013 συμπράττει με την Στέγη Γραμμάτων και τεχνών και το ερευνητικό ίδρυμα ZKM στην δημιουργία της εφαρμογής app soundscapes landscapes (my city my sounds).
Image