Νέα

Από μια κριτική ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών

To Εργαστήριο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών «Ψηφίς» της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ σας προσκαλεί στη διάλεξη του καθηγητή Ιστορίας της τεχνολογίας του ΕΚΠΑ Αριστοτέλη Τύμπα, με θέμα:

Από μια κριτική ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 6:30-8:30μμ.

Για την παρακολούθηση της διάλεξης απαιτείται εγγραφή
http://listes.frl.auth.gr/registrations/register.php?id=8 

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν με ηλεκτρονικό μήνυμα τον σύνδεσμο της εκδήλωσης.

Θα δοθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης

Η διάλεξη θα εισαγάγει σε μια περιοδολόγηση της ιστορίας της τεχνητής νοημοσύνης που λαμβάνει υπόψη τομές και συνέχειες τόσο στις υλικότητες όσο και στη ρητορική με την οποία διαμορφώθηκε η δημόσια εικόνα της υπολογιστικής τεχνολογίας. Η περιοδολόγηση αυτή στοχεύει στην κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τρέχουσας εκδοχής της τεχνητής νοημοσύνης. Θα υποστηριχθεί ότι μια τέτοια κατανόηση μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές.

Ο Αριστοτέλης Τύμπας είναι καθηγητής Ιστορίας της Τεχνολογίας στους Νεότερους Χρόνους στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ) του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του ΔΠΜΣ ‘Science, Technology, Society—Science and Technology Studies’ (Δίπλωμα Χημικού Μηχανικού, ΑΠΘ, 1989, Διδακτορικό σε Ιστορία και Κοινωνιολογία της Τεχνολογίας, Georgia Tech, 2001). Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία Αναλογική Εργασία, Ψηφιακό Κεφάλαιο (Angelus Novus, 2018) και Calculation and Computation in the Pre-Electronic Era (Springer 2017). Πρόσφατες δημοσιεύσεις στην ιστοριογραφία της τεχνητής νοημοσύνης: Manolis Simos, Konstantinos Konstantis, Konstantinos Sakalis and Aristotle Tympas, “‘AI Can Be Analogous to Steam Power’ or from the ‘Postindustrial Society’ to the ‘Fourth Industrial Revolution’: An Intellectual History of Artificial Intelligence”, ICON: Journal of the International Committee of the History of Technology, 1, 97-116 (2022)· Aristotle Tympas, “From the Display of a Digital-Masculine Machine to the Concealed Analog-Feminine Labour: The Passage from the History of Technology to Labour and Gender History”, Historein, 19.1, 2020.

 

Ενημερωθείτε για τις δράσεις του εργαστηρίου στον ιστότοπό του: http://dhlab.phil.auth.gr/index.php/gr.

Επικοινωνήστε μαζί μας: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Διαδικτυακό Σεμινάριο του ΚΕΓ: Η αξιοποίηση γλωσσικών πόρων της Εθνικής Υποδομής CLARIN:EL στη διδασκαλία μαθημάτων νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (με έμφαση στο Λύκειο) (24/5/21)

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στο πλαίσιο συμμετοχής του στο ερευνητικό πρόγραμμα «Απολλωνίς», διοργανώνει σεμινάριο με θέμα:

Η αξιοποίηση γλωσσικών πόρων της Εθνικής Υποδομής CLARIN:EL στη διδασκαλία μαθημάτων νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (με έμφαση στο Λύκειο)

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς φιλολόγους που διδάσκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και σε άλλες μορφές και δομές εκπαίδευσης, αν και δίνει έμφαση στο Λύκειο.

Θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, ώρες 19:00-21:00, μέσω πλατφόρμας webex.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την Εθνική Υποδομή Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL και να διερευνήσουν τους τρόπους αξιοποίησης των πόρων και των εργαλείων της στο διδακτικό τους έργο.

Όποια/όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να λάβει βεβαίωση συμμετοχής μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται εγγραφή προκειμένου να λάβετε στο προσωπικό σας μέηλ τα στοιχεία σύνδεσης στην πλατφόρμα webex.

Εγγραφείτε εδώ

© 2024 Απολλωνίς:απθ Ανάπτυξη & Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Κώστας Πάγκαλος

Visitors Today: 1 | Yesterday: 7 | This week: 19 | This month: 114 | Total visitors: 11177